Afvallen

Basis voor afvallen

Hoewel men bij sommige diëten aanraadt, om vaak kleine porties te eten, is de basis voor een goed dieet slechts 3 maal per dag te eten. Veel studies tonen aan dat er bij 5 maaltijden per dag meer calorieën worden opgenomen dan bij 3 maaltijden.

Niet voor iedereen is het gemakkelijk eraan te wennen om de tussendoortjes links te laten liggen, maar langere eetpauzes zijn belangrijk voor de afbraak van vetten. Tijdens deze pauzes daalt het insulineniveau namelijk en enkel dan is het mogelijk om vetten te verbranden.

Bovendien bevatten tussendoortjes vaak onnodige calorieën, denk bijvoorbeeld maar aan koekjes, chocolade, chips, limonade,… Toch verhogen ook gezonde tussendoortjes het insulineniveau waardoor de vetverbranding niet optimaal verloopt. Alle voedingsmiddelen en dranken die koolhydraten bevatten zorgen immers voor de aanmaak van insuline, dus ook gesuikerde yoghurt, fruit, brood, vruchtensap…

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt om het bloedsuikerniveau te laten dalen wanneer we koolhydraten eten. Tegelijkertijd zorgt insuline ervoor dat de afbraak van vetten geblokkeerd wordt. Het 3-maaltijden-principe zorgt door de eetpauzes van 4 tot 6 uur voor een laag insulineniveau tussen de maaltijden en dus voor een optimale afbraak van vetten.

Water drinken helpt bij afvallen

Het drinken van twee glazen water voor de maaltijd leidt tot extra gewichtsverlies. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Chemical Society. Gedurende drie maanden verloren mensen die twee glazen water voor het eten dronken gemiddeld 7 kg vergeleken met 5 kg bij de personen die hetzelfde caloriearme dieet aanhielden, maar geen extra water innamen. De studie suggereert dat water helpt om de calerie-opname te verminderen. Een theorie is dat door het water de maag wordt gevuld en de persoon een vol gevoel geeft. Ook kan het water voorkomen dat iemand frisdrank met veel suiker neemt tijdens de maaltijd.

Uit eerdere studies was al gebleken dat ouderen en personen van middelbare leeftijd bij het drinken van twee glazen water (bijna een halve liter!) voor de maaltijd tussen 75 en 90 calorieën minder innamen.

Artikelen over afvallen

[pt_view id=”c8df9fagw9″]