Overgewicht

Alles over overgewicht

Overgewicht kan gezondheidsproblemen met zich mee brengen. In Nederland zien we steeds meer mensen die problemen krijgen met hun gezondheid. Z’n beetje de helft (51%) van de mannen hebben last van overgewicht en van de vrouwen is dit rond de 40%. Doordat we met z’n allen minder bewegen en steeds ongezonder eten groeien deze zorgwekkende cijfers. Het zijn toch wel schrikbarende cijfers en inmiddels zou je het zelfs een maatschappelijk probleem kunnen noemen. Overgewicht heb je wanneer je BMI index boven de 25 is. Het wordt veelal gezien als een chronische ziekte. Het is daarom ontzettend belangrijk om, bij overgewicht, weer op een verantwoord gewicht te komen. Doe je dit niet dan kan je BMI al snel boven de 30 komen. Dan is er sprake van obesitas.

Je lichaam heeft voeding nodig om te kunnen functioneren.

De voeding wordt verbrand en omgezet naar energie en vetten. Dus als je meer binnenkrijgt dan nodig is kan het lichaam het niet verwerken en neemt je gewicht toe. Oorzaken van overgewicht kunnen zijn; te weinig bewegen, te weinig sport of het eten van ongezond voedsel. Er is een een documentaire over fastfood gemaakt. Deze man heeft een maand lang ongezond (fastfood) gegeten en is daarbij fors aangekomen. Dit is natuurlijk de verkeerde manier van leven en dit wordt afgeraden. Andere factoren als stress, spanning of depressie kunnen er toe leiden dat er meer gegeten wordt dan het lichaam nodig heeft. Sommige mensen hebben de aanleg tot overgewicht geërfd en zit het in de genen. Ook  zou het gebruik van medicijnen overgewicht kunnen veroorzaken.

Wat kun je doen tegen overgewicht

Je kunt overgewicht op verschillende manier behandelen. Je kunt starten met een goed dieet (eetschema). Je moet hierbij nooit een maaltijd overslaan, omdat je lichaam wel de voedingsstoffen nodig heeft. Je kan wel per maaltijd kijken naar de mate en hoeveelheid. Het is belangrijk dat de basismaaltijd bestaat uit o.a. vis, groenten, fruit, mager vlees, gevogelte of noten. Zorg er altijd voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, zodat je je gezond voelt en toch met je gewicht bezig bent.

Je kunt ook door middel van sporten en bewegen het overgewicht tegengaan. Je kunt een abonnement nemen bij de sportschool in de buurt en daar onder leiding van een personal trainer een schema maken, zodat je gemotiveerd blijft. Wat minder geld kost is regelmatig een rondje lopen. Het is belangrijk dat je in beweging komt. Dit zorgt voor een betere en gezondere levensloop. Probeer het niet af en toe te doen, maar plan een aantal dagen in de week in je agenda. Neem een vriend(in), de hond of een trainingsmaatje mee en je zult zien dat er resultaat komt.

Naast sporten om van je overgewicht af te komen zijn er een meer voordelen:

  • Je gaat gemakkelijker ademhalen
  • Je gaat je fitter voelen
  • Je wordt actiever en kan meer doen
  • Gezondheidsrisico’s nemen af
  • Je spijsvertering werkt beter