Wat is een goede loopband?

Wat is een goede loopband?

Ben je van plan om een loopband te kopen om je conditie te verbeteren, een betere bloedsomloop te realiseren of om gewicht te verliezen? Je hoeft om te wandelen of hard te lopen de deur niet meer uit als je een goede loopband in huis haalt. Er zijn allerlei verschillende uitvoeringen beschikbaar, maar wat is dan een goede loopband? Het antwoord daarop vind je straks hier, waarbij het belangrijk is te weten dat er natuurlijk diverse uitkomsten mogelijk zijn. Je persoonlijke voorkeuren, ruimte in huis, gebruiksdoel en budget spelen daarbij namelijk allemaal een rol.

Goede loopband afgestemd op gebruiksdoel

Een goede loopband is er één die is afgestemd op het gebruiksdoel en gebruiksfrequentie. Ben je bijvoorbeeld van plan om in huis te wandelen of gebruik je de loopband om op hard te lopen? Daar kan je rekening mee houden net als met de verschillende trainingsprogramma’s die beschikbaar zijn op de loopband. Als je van plan bent om een paar keer per week op de loopband te stappen om te wandelen, is het voldoende om een standaard exemplaar voor thuisgebruik te kopen. Ga je er vaker gebruik van maken dan koop je er één die geschikt is voor intensief thuisgebruik. Domyos W500 is bijvoorbeeld een compacte loopband met een breed loopvlak die in te stellen is met een maximale snelheid van 14 km/u. Zo is Focus Fitness Jet 5 een loopband die geschikt is voor intensiever gebruik. Dit model is uitgevoerd met een verstelbare hellingshoek tot twaalf niveaus. De maximale snelheid van deze loopband is 16 km/u.

Inklapbare loopband als je weinig ruimte hebt

Heb je maar heel weinig ruimte in huis dan is het ideaal als de loopband inklapbaar is. De Tunturi- Fitrum 50i is een voorbeeld van een goede loopband die inklapbaar is. Bovendien voorziet deze uitvoering in een uitgebreid trainingsprogramma. Door de hartslagsensoren te gebruiken, is het zelfs mogelijk om aan de hand van je hartslag te trainen. Het voordeel van een inklapbaar model is dat deze na de looptraining weer gemakkelijk uit het zicht is op te bergen. Er zijn wat dat betreft allerlei inklapbare uitvoeringen verkrijgbaar, zoals ook de Virtufit – Easy Fit loopband die in maar liefst zesendertig trainingsprogramma’s voorziet. Een ander model waarbij je geen elektriciteit nodig hebt, betreft de goede loopband van Bodytone waarmee je eigen kracht de basis vormt voor de beweging. Dit is een ideaal model als je graag HIIT workouts uitvoert. 

Goede loopband met helling voor zware training

Ben je van plan om stevig te gaan trainen thuis dan is de training extra zwaar te maken door een goede loopband met helling aan te schaffen. Een hogere hellingsgraad maakt de training namelijk een stuk zwaarder als je thuis aan het hardlopen bent. Denk maar aan een hellingsgraad van 20% in combinatie met een snelheid van 18 km/u. Als je graag zwaar wilt trainen op een goede loopband met helling dan is daar onder meer de Domyos loopband met helling geschikt voor.

Goede loopband met hoge snelheid

Wil je echt aan je snelheid werken dan is het belangrijk dat een goede loopband een hoge maximale snelheid heeft. Je wilt toch niet dat als je heel snel loopt de loopband je snelheid niet bij kan houden. Het is dan ook van belang om op basis van je snelheidsvoorkeur een snelle loopband te kopen. De Tunturi FitRun 70i is daar een uitstekende keuze voor, want met deze loopband profiteer je van een snelheid tot maximaal 20 km/u. Je kijkt naar de display om te zien hoe snel je gaat om zo gemakkelijk van tempo te wisselen.

Goede loopband voor wandeltempo

Wil je graag thuis wandelen om wat meer te bewegen? In dat geval hoef je niet het duurste exemplaar kopen of één die met allerlei extra eigenschappen is uitgevoerd. Er zijn allerlei opties om een goede loopband te kopen om een wandeltempo op aan de te houden. Een andere benaming hiervoor is een walkdesk en deze bestaat uit een plat uitgevoerde loopband zonder steun of handvaten. Het voordeel hiervan is dat deze loopwand na het wandelen gemakkelijk is op te bergen. De platte uitvoering maakt het mogelijk om de loopband onder je bed te schuiven, zodat deze netjes uit het zicht is weggewerkt en niet onnodig ruimte in beslag neemt.

Waar let je nog meer op?

Er zijn nog een aantal aandachtspunten van toepassing bij de keuze voor een goede loopband. Bijvoorbeeld het maximale belastbare gewicht, waarbij de stabiliteit toeneemt naarmate het belastbare gewicht hoger is. Verder is het handig om met het geluidsniveau rekening te houden als je buren hebt en je de loopband gebruikt om hard te lopen. De kwaliteit van het loopvlak speelt eveneens een rol, waarbij niet de alleen de demping qua schokbelasting van belang is, maar ook de breedte. Een breder loopvlak zorgt nu eenmaal voor meer gemak en comfort. Tot slot let je bij het kiezen van een goede loopband op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.