Hoe werkt het keto dieet?

Mogelijk heb je al wel eens gehoord over het keto dieet. Het keto dieet is gemakkelijk wanneer je door hebt hoe het werkt. Keto is een dieet waarbij je richt op het eten van zo min mogelijk koolhydraten, waarbij je vetrijk eet. De focus ligt op vetten en eiwitten. Keto is ontzettend populair om mee af te vallen, maar hoe werkt het precies? Wij leggen het uit.

De basis van keto

De basis van het keto dieet is dus koolhydraatarm eten. Je eet 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Zeker 70 tot 80% van het dieet bestaat uit vetten, 10 tot 20% uit eiwitten. Een groot deel van jouw inname komt dus uit vetten. Dat lijkt gek, maar werkt dus wel perfect voor afvallen. Hoeveel je precies moet eten, dat kun je berekenen met een keto calculator. Deze tool helpt je te ontdekken wat het beste past bij jouw voedingspatroon. Hierbij moet je namelijk ook rekening houden met gewicht en de hoeveelheid die je sport.

Keto in progress

Keto is een proces waarbij je verschillende stappen doorloopt. De beginfase is natuurlijk de start van het dieet, maar hierbij zul je vooral hongerig voelen. Dit komt door de overstap naar keto. Jouw lichaam moet wennen en moet overschakelen naar een ander verbrandingssysteem. Je bent waarschijnlijk gewend geweest om altijd koolhydraten te eten en het lichaam moet dus even wennen aan de vetten en eiwitten. Vrijwel snel zul je ervaren dat je snel vol bent, maar ook wat meer gas hebt. Dit zal zich aanpassen in 1 tot 2 weken.

Wanneer het lichaam is gewend geraakt aan het dieet, start een nieuwe fase. Deze fase is ketose. Wanneer je het dieet goed volgt, raakt het lichaam in ketose. Dit gebeurd meestal binnen twee tot zeven dagen. Dit kan variëren per persoon, het hangt namelijk samen met hoe goed je het dieet volgt.

Je merkt ketose aan verschillende tekenen, zoals de adem. Bij ketose komt er aceton vrij en dit tast de geur van je adem aan. Je kunt ook last krijgen van de keto griep. Je krijgt last van hoofdpijn, misselijkheid of uitputting. Tot slot kun je het ook merken aan jouw stoelgang. Deze zal juist harder of waterig zijn.

Wanneer je gewend bent aan ketose, zal het lichaam gebruik gaan maken van ketonen als energiebron. Je ervaart minder hongergevoel, het energieniveau is weer op peil en je merkt zeker gewichtsverlies. Alle eerste symptomen van de ketose verdwijnen dus wanneer jouw lichaam gewend is aan ketose. Dit start na 1 a 2 weken.

Gewicht verliezen met keto

Wanneer je lichaam in ketose raakt, zul je kilo’s gaan verliezen. Het is zelfs mogelijk om 14 kilo af te vallen in 6 weken tijd! Je moet even een drempel over met het begin van het keto dieet, maar de resultaten zijn verbluffend. Je moet wel een goede voorbereiding treffen bij het keto dieet. Je kunt namelijk niet overal en altijd gemakkelijk eten omdat de meeste restaurants, cafés, supermarkten koolhydraatrijk voedsel aanbieden.

Maak dus altijd een eigen voedingsschema voor jouw keto dieet. Er zijn genoeg opties waarmee makkelijk kunt eten overal en onderweg. Zorg dus voor goede voorbereiding en je merkt snel verschil!