Obesitas

Overtollige vetten worden door ons lichaam opgeslagen, hierdoor neemt het gewicht toe. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht die een nadelige invloed heeft op je gezondheid. Obesitas is niet zomaar wat extra kilo’s maar een serieuze ziekte. Er is medische aandacht nodig om obesitas te voorkomen en te behandelen. Het gevaar schuilt zich vooral in vetten die in de buikholte rond de organen zitten. Dit komt vooral vaak voor bij mannen en patiënten met suikerziekte.

Een buikomtrek van 68 – 80 cm is voor vrouwen gezond. Is dit hoger dan heb is er een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Bij een buikomtrek van 88 cm of meer is het risico ernstig verhoogd.

Bij mannen is een buikomtrek van 79 – 84 cm gezond. Is dit hoger dan heb is er een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Bij een buikomtrek van 102 cm of meer is het risico ernstig verhoogd.

Meet de buikomtrek op het smalste deel van je middel. Dit is tussen de bovenkant van de bekken en de onderste rib.

Wanneer heb je obesitas?

Wanneer je een Body Mass Index (BMI) hebt van 30 of hoger heb je obesitas. Is je BMI hoger dan 40 dan spreken we van morbide obesitas. Je BMI bereken je aan de hand van je lengte en gewicht. Gewicht : (Lengte x Lengte).

Voorbeeld: Iemand van 1.72 met een gewicht van 65 kilo. 1,72 x 1,72 = 2,89. 65 : 2,89 = 22,5

Uitslagen BMI waarde:
BMI ‹ 19 = ondergewicht
BMI 19 – 25 = Gezond gewicht
BMI 25 – 30 = Overgewicht
BMI 30 – 40 = Obesitas
BMI › 40 = Morbide obesitas

Ontstaan

Er zijn verschillende oorzaken van obesitas. Dit kan erfelijk aangelegd zijn doordat sommige mensen een lage stofwisseling hebben. Maar in de meeste gevallen speelt te weinig bewegen, te veel en ongezond eten een grote rol. Veel mensen zijn zich hier zelf niet bewust van.

Risico’s

Obesitas heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Er is niet alleen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en suikerziekte. Ook hebben mensen met obesitas meer kans op atrose, kanker, (lage) rugpijn, spierpijn, slaapstoornissen en depressies.

Genezen

Obesitas is niet gemakkelijk te genezen. Wanneer er sprake is van een eetprobleem of slechte eetgewoonte is dit moeilijk te veranderen. Hierbij komt dat obesitas kan leiden tot een slecht lichaamsbeeld en laag zelfbeeld. Dit kan leiden tot depressieve klanten waardoor het voor de patiënt nog moeilijker is niet toe te geven aan slechte gewoontes.

Tips bij obesitas

– Allereerst is het belangrijk dat je het probleem zelf erkent. Spreek met jezelf af dat je er iets aan gaat doen en vraag anderen om hulp en steun. Schaam je er niet voor.
– Lees op deze websites de artikelen met tips om af te vallen en meer te bewegen. Zo zet je zelf al een stap in de goede richting.
– Zoek professionele hulp. Ernstig overgewicht en obesitas kun je niet alleen aan, een professional kan je hierbij helpen om op een gezonde manier lichaamsvet te verliezen en af te vallen.
– Schrijf in een dagboek op wat je allemaal eet, hoeveel je beweegt en welke gevoelens je hierbij hebt. Dit kan je helpen de oorzaak van het probleem te vinden.