BMI

Om een BMI te berekenen heb je een formule nodig. De BMI Formule is gebaseerd op de lengte en het gewicht van een persoon. Het is simpele formule en is voor jongens, meisjes en volwassenen te gebruiken. Voor de meisjes en jongens hebben wij een aparte BMI Index. Mannen en vrouwen kunnen, ongeacht het geslacht en de leeftijd, van dezelfde BMI Index gebruik maken.

BMI = het gewicht in kg * 1.3 / de lengte in meters 2.5

Je bmi berekenen gaat als volgt. Je deelt het gewicht in kg door het kwadraat van de lengte in meter. Op deze manier kan je uitkomst ondergewicht, normaal gewicht, licht overgewicht, matig overgewicht, obesitas of morbide obesitas zijn.

Uit de onderstaande tabel kan vervolgens bekeken worden onder welke interpretatie je valt

INDEX (KG/M²) INTERPRETATIE
minder dan 18,5 ondergewicht
18,5 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 ernstig overgewicht
meer dan 40 ziekelijk overgewicht

De resultaten van een test zijn allen betrouwbaar bij personen boven hun 21e levensjaar. Tot die tijd veranderd je vetweefsel dermate snel zodat je gewicht een onbetrouwbare factor wordt. Voor kinderen en volwassenen onder de 21 jaar kan er beter een ander tabel BMI meisjes of BMI jongens gebruikt worden. Deze is afkomstig van het college zorgverzekeringen uit 2006.

Wat is BMI?

BMI staat als afkorting voor Body Mass Index en de uitkomst geeft de verhouding weer van je gewicht ten aanzien van je lengte. De uitkomst van de berekening van BMI is als maatstaf te zien voor het bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet. De stelregel is dat er sprake is van een gezond gewicht als de uitkomst tussen 18,5 en 25 ligt, dit dus een gezonde BMI. De uitkomst geeft een indicatie van een gezond gewicht weer, want er zijn ook nog andere aspecten die een rol spelen. Denk daarbij aan je vetpercentage en je middelomtrek.

BMI berekenen

Je BMI is gemakkelijk te berekenen door je lengte en gewicht in te vullen in de tool of door je rekenmachine te pakken. In dat geval deel je het gewicht door de uitkomst van je lengte keer lengte. Zit je onder 18,5 dan is er sprake van ondergewicht en vanaf een uitkomst van 25 is er sprake van overgewicht. Daarin zijn dan nog weer verschillende classificaties te onderscheiden, zoals overgewicht bij een uitkomst tussen 25 en 30 en obesitas als je BMI 30 of meer bedraagt. Je BMI geeft weer wat of er in de verhouding van je gewicht en lengte sprake is van een gezond gewicht. Je buikomvang en vetpercentage zijn echter ook van belang om wel of niet van een gezond gewicht te spreken.

Buikomvang meten

Je krijgt een completer beeld van je gezondheid qua gewicht en risico’s als je ook je buikomvang meet. Er geldt voor vrouwen dat een buikomvang tot 80 cm prima is en daarboven kan je al in een risicogebied belanden. Een buikomvang van 90 cm of meer levert voor vrouwen gezondheidsrisico’s op. Bij mannen geldt dat dat de buikomvang goed is als deze minder is dan 94 cm en daarboven tot 102 cm is er sprake van een risicogebied en daar weer boven loop je als man gezondheidsrisico’s. Een te grote buikomvang leidt tot een hogere risico op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes typ 2, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

Wanneer is BMI minder geschikt?

Er zijn een aantal situaties, waarin de internationale maat van BMI berekenen minder geschikt te noemen is. Dat is in elk geval zo voor kinderen onder de 2 jaar net als voor zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. De BMI-rekenmethode is ook minder geschikt als je heel erg gespierd bent of als je een Aziatische afkomst hebt. Zo hebben mensen uit Japan en China bijvoorbeeld een hogere vetmassa in verhouding tot mensen die een Westerse afkomst hebben. In de leeftijdsgroep 19 tot 69 jaar hebben mensen met een Aziatische afkomst bijvoorbeeld een gezond gewicht met een BMI tussen 18,5 en 23. Krachtsporters met veel spieren wegen doorgaans wat meer, waarbij de vetmassa juist laag kan zijn. Voor deze groep is het aan te raden om de uitkomst van BMI te combineren met het meten van de buikomvang. 

Te hoog of te laag BMI?

Heb je een te hoog of te laag BMI dan is het aan te raden om gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Het is tevens mogelijk om met een diëtist in gesprek te gaan om onder begeleiding gewicht te verliezen.