De beste sporten voor het verbranden van calorieën

sporten-calorieen-verbranden

Is je BMI te hoog? Dan is het zaak om calorieën te gaan verbranden om zodoende een gezond gewicht te bereiken. Wij zochten voor je uit met welke sporten je het snelst de calorieën kunt verbranden. 

De relatie tussen BMI en calorieën 

Je BMI (Body Mass Index) zegt alleen maar iets over de verhouding tussen je lengte en gewicht. Hierbij wordt rekening gehouden met je geslacht en leeftijd. Is je BMI te hoog dan heb je overgewicht. Overgewicht is het gevolg van langdurige meer calorieën eten dan je lichaam verbrand. Je kunt eenvoudig je BMI berekenen op onze website.

Als we ouder worden dan gaat de stofwisseling langzaam achteruit. Ons lichaam heeft ieder jaar een klein beetje minder calorieën nodig dan voorheen. Indien het voedingspatroon hier niet op wordt aangepast dan ontstaat er een calorieoverschot waardoor je, langzaam maar zeker, te zwaar wordt.

Overgewicht is aan te pakken door een calorieoverschot om te buigen in een calorietekort. Dit kan je op verschillende manier doen: door minder calorieën te gaan eten of door meer calorieën te gaan verbranden. Of een combinatie van deze twee. Meer calorieën verbranden doe je door meer te gaan bewegen of sporten. Dit heeft een aantal voordelen. 

Voordelen van sporten

Gaan sporten heeft een aantal voordelen voor als je af wilt vallen. Op de eerste plaats is sporten goed voor de gezondheid. Het bevordert de doorbloeding. Dit is goed voor het hart, de bloedvaten en de hersenen. Een ander voordeel is dat het de insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor gaat je lichaam meer glucose uit het bloed opnemen. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel lager en is er minder insuline nodig. Doordat de insulinespiegels dan lager kunnen worden zal het lichaam minder geneigd zijn om vet vast te houden; het verbranden van vet zal makkelijker gaan.

Een ander voordeel van sporten is dat je makkelijker en beter slaapt als je gesport hebt. Een goede nachtrust is belangrijk als je wilt afvallen. Een slechte nachtrust verhoogt de cortisolspiegels waardoor het lichaam vet wilt vasthouden. Sporten verlaagd ook het niveau van stress waardoor de cortisolspiegels verder kunnen dalen. 

Welke sport?

Welke sport het beste is om mee af te vallen is best ingewikkeld. Hoeveel calorieën je kunt verbranden met een sport hangt sterk af van hoe lang je deze sport doet. Als je gaat kijken met welke sport je het meeste calorieën per uur verbrand dan kom je uit bij hardlopen. Maar niet iedereen kan uren hardlopen. Hiervoor zal je allereest een goede conditie moeten hebben. Het kan dan bijvoorbeeld beter zijn om te gaan fietsen omdat je dit makkelijker lang kunt volhouden. Een andere voorwaarde om een sport lang vol te houden is natuurlijk dat je er wel plezier aan moet beleven. Vindt je het verschrikkelijk om te gaan zwemmen dan is dit niet de sport voor jou om een gezond gewicht mee te gaan behalen.

Wij zochten uit met welke sporten je per uur het meeste calorieën kunt verbranden. Je kunt dan zelf gaan bekijken welke sporten bij je passen en je leuk lijken. Je kunt ook denken aan een bepaalde opbouw. Bijvoorbeeld eerst conditie gaan opbouwen met wandelen, dan verder opbouwen met fietsen om tot slot te beginnen met hardlopen, met de basisconditie die je dan al zult hebben opgedaan.

#1 Hardlopen

Hardlopen is de beste sport om calorieën te verbranden. Hoeveel calorieën je met hardlopen verbrand hangt in sterke mate af van je tempo. Ook je gewicht speelt hierin een rol. In een rustig tempo hardlopen is al goed voor het verbranden van 600 kcal per uur terwijl dit wel op kan lopen tot 1100 kcal als je flink doorloopt. Het nadeel van hardlopen is dat je eerst een goede conditie zult moeten hebben voordat je dit lang kunt volhouden. Een ander nadeel is dat hardlopen een blessure gevoelige sport is. Je zult daarom goed schoeisel moeten gebruiken en regelmatig een rustdag moeten inplannen. 

#2 Wielrennen

Wielrennen is een zeer geschikte sport voor het verbranden van calorieën. Het voordeel is dat de kans op blessures klein is en dat het goed vol te houden is. De hoeveelheid calorieën die je verbrand is sterk afhankelijk van het tempo. Hoe harder je fiets hoe groter de luchtweerstand is die je moet overwinnen en dat kost veel calorieën. Fiets je lekker door dan verbrand je al snel zo’n 800 kcal per uur. Moet je nog je conditie opbouwen en doe je het nog rustig aan dan kan je met fietsen toch ook al zo’n 400 kcal per uur verbranden. 

#3 Zwemmen

Zwemmen is een andere duursport die goed vol te houden is. Door je tempo aan te passen aan je conditieniveau is het lange tijd vol te houden. Ga je rustig baantjes trekken dan kan je met zwemmen makkelijk 500 kcal per uur verbranden. Heb je het tempo er goed in dan kan dit oplopen naar 700 kcal per uur. 

#4 Schaatsen

In de winter kan het heerlijk zijn om op de (kunst)ijsbaan rondje te rijden. Door je het rustig aan dan verbrand je toch al zo’n 400 kcal per uur. Is je conditie goed en heb je er lekker de vaart in dan verbrand je met schaatsen zo’n 600 kcal per uur. In de zomermaanden kan je ook gaan skeeleren. Hiermee verbrand je nog meer calorieën als met schaatsen omdat de rolweerstand hoger is dan de glijweerstand van het ijs. 

#5 Wandelen

Het voordeel van wandelen is dat je dit overal en altijd kunt doen. Je hoeft niet eerst een speciale en dure sportuitrusting te kopen. Loop je in een rustig tempo dan kan je hiermee toch al zo’n 250 kcal per uur verbranden. Voer je het tempo verder op dan kan je met wandelen wel 400 kcal tot 450 kcal per uur verbranden. Het voordeel van wandelen is dat de kans op blessures klein is en dat je het lange tijd kunt volhouden. Door lange wandelingen te maken kan je toch veel calorieën verbranden.