Tips voor gezond afslanken

Bmichecken.nl afslanken

Diëten is iets waar heel veel mensen mee bezig zijn. Het is ook nodig, uit cijfers blijkt immers dat een groeiend percentage mensen lijdt aan overgewicht. Maar niet iedereen weet hoe ze gewicht kunnen verliezen op een gezonde manier en met resultaten die blijvend zijn. Daarom gaan we je hieronder een aantal tips geven om gezond af te slanken.

Crashdiëten werken niet

Een eerste belangrijke tip is alvast deze: geloof niet in de wonderdiëten die je beloven om wekelijks kilo’s te verliezen door extreem weinig calorieën in te nemen. Deze zogenaamde crashdiëten houden niet enkel grote risico’s in voor je gezondheid, ze blijken volgens wetenschappelijke studies ook geen blijvende effecten te hebben. Met andere woorden het gewicht dat je snel verliest zal je ook even snel er weer bijwinnen zodra je stopt met diëten.

Om blijvende resultaten te bereiken is het belangrijk dat je grondige wijzigingen aanbrengt in je levensstijl, zowel wat voeding als wat lichaamsbeweging betreft. En deze wijzigingen breng je best stap per stap in de praktijk en niet te radicaal.

Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om na jaren niet gesport te hebben plots heel erg intensief te gaan trainen. Ook je calorie-inname terugbrengen met meer dan 1000 calorieën per dag in één keer is niet enkel moeilijk vol te houden maar kan er bovendien voor zorgen dat je lichaam een soort jojo wordt waar periodes van snel gewichtsverlies worden afgewisseld met periodes waarin je even snel terug bijkomt.

Geleidelijk veranderingen aanbrengen

Erg kleine veranderingen in je dieet kunnen op lange termijn grote gevolgen hebben. Eén ijsje per week eten kan je op een jaar makkelijk 3 kilo extra lichaamsgewicht opleveren. Maar dat wil dus ook zeggen dat als je dat wekelijkse ijsje uit je menu schrapt je op een jaar die 3 kilo kan verliezen. Dit is maar één voorbeeld van hoe je door kleine aanpassingen in je dieet je leven lang gezonder kan leven en gewichtsverlies kan bereiken tot je op je ideale gewicht zit.

Dezelfde aanpassingen zou je moeten maken in je patroon van lichaamsbeweging. Als je momenteel zo goed als geen lichaamsbeweging hebt dan kan een dagelijkse wandeling van een half uurtje ervoor zorgen dat je tot een halve kilo per week verliest, gesteld dat je je calorie-inname ook zeker niet verhoogt maar integendeel op peil houdt of zelfs vermindert.

Of dit voor jou voldoende zal zijn hangt af van in welke mate je overgewicht hebt natuurlijk. Mensen met ernstig overgewicht zullen meer moeten doen dan enkel dat ene ijsje schrappen en vervangen door afslankproducten en die dagelijkse wandeling maken. Voor mensen met licht overgewicht kan het echter voldoende zijn om op een aantal maanden hun ideale gewicht te bereiken.

De puntjes op de i: wat is overgewicht

Omdat veel mensen een verkeerd zelfbeeld hebben en daardoor hun overgewicht erger inschatten dan het is of het juist niet onderkennen hebben wetenschappers de BMI ontwikkeld Deze eenvoudige formule, de Body Mass Index, stelt iedereen in staat om zelf te bepalen of hij of zij aan overgewicht lijdt of niet. Hoewel er nog andere meetinstrumenten bestaan die bijvoorbeeld kijken naar de hoeveelheid lichaamsvet zijn de meeste andere methodes niet zo eenvoudig zelf uit te voeren. De BMI berekenen doe je echter wel eenvoudig zelf. Je hoeft enkel je gewicht in kilo’s te kennen en je lengte in meters.

De formule gaat als volgt: vermenigvuldig je lengte met zichzelf (bvb. 1.8 x 1.8=3.24). Deel nu je gewicht door dit cijfer (bvb. 80/3.24=24.69). Het cijfer dat je zo bekomt is je BMI. In ons voorbeeld 24.69 hebben we iemand die op een ideaal gewicht zit. Artsen beschouwen een BMI boven de 25 als overgewicht, boven de 30 spreekt men van obesitas en boven de 40 zels een dodelijke obesitas, dat wil zeggen een zodanig overgewicht dat je ernstig risico loopt op een levensbedreigende ziekte.

Met deze formule bij de hand kan je dus ook berekenen wat voor jou een ideaal lichaamsgewicht is. Ben je momenteel zwaarlijvig? Dan moet je gezond afslanken in stapjes van 0.5 tot 1 kilo per week tot je aan je ideale gewicht zit.