Hoe gebruik je een bloeddrukmeter

Eenvoudige stappen voor een nauwkeurige meting. 

Er zijn een paar eenvoudige stappen die u kunt volgen om er zeker van te zijn dat u een nauwkeurige meting van uw bloeddruk krijgt.

Voordat u uw bloeddruk afleest

 1. Veel dingen kunnen uw bloeddruk voor een korte tijd doen stijgen. Zorg ervoor dat u geen gebruik hoeft te maken van het toilet en dat u niet zomaar een grote maaltijd hebt gegeten. Meet uw bloeddruk niet binnen 30 minuten na het drinken van cafeïne of het roken.
 2. Draag loszittende kleding als een t-shirt met korte mouwen, zodat je je mouw comfortabel omhoog kunt duwen.
 3. Gebruik altijd dezelfde arm voor de bloeddrukmeting, want elke arm geeft een iets andere waarde. Gebruik indien mogelijk de arm die uw arts of verpleegkundige gebruikt bij het meten van uw bloeddruk.
 4. Voordat u uw metingen uitvoert, moet u vijf minuten rusten. U moet op een rustige plaats zitten, bij voorkeur aan een bureau of tafel, met uw arm op een stevige ondergrond en uw voeten plat op de grond.
 5. Zorg ervoor dat uw arm wordt ondersteund en dat de manchet om uw arm op dezelfde hoogte is als uw hart. Het kan zijn dat u uw arm moet ondersteunen met een kussen om er zeker van te zijn dat het op de juiste hoogte is. Uw arm moet ontspannen zijn, niet gespannen.

Wilt u meer lezen over gezondheid? Lees dan meer op dit blog.

Hoe neemt u uw bloeddruk op met behulp van een bloeddrukmeter voor thuisgebruik?

 1. Doe de manchet om volgens de instructies die bij uw monitor zijn geleverd.
 2. Zorg ervoor dat u ontspannen en comfortabel bent. Als u zich angstig of ongemakkelijk voelt, zal uw bloeddruk tijdelijk stijgen.
 3. Als u uw meting doet, houd dan stil en stil. Bewegen en praten kan uw lezing beïnvloeden.
 4. Neem twee of drie metingen, elk ongeveer twee minuten uit elkaar, en bereken dan het gemiddelde. Sommige mensen vinden dat hun eerste meting veel hoger is dan de volgende. Als dit waar is voor u, blijf dan lezen tot ze waterpas staan en stop met vallen, gebruik dit dan als uw meting.
 5. Neem uw meting op, hetzij in het geheugen van uw monitor, hetzij op de computer of op papier.

Tips voor het opnemen van bloeddrukmetingen

 • Rond uw metingen niet af naar boven of beneden – als u geen nauwkeurige gegevens over uw bloeddruk bijhoudt, kan dit van invloed zijn op de behandeling die u krijgt.
 • Wees niet ongerust als u een onverwacht hoge meting krijgt – een eenmalige meting is misschien niets om u zorgen over te maken. Meet uw bloeddruk opnieuw op een ander moment, maar als u merkt dat het na een bepaalde tijd nog steeds hoog is, ga dan naar uw arts of verpleegkundige.
 • Controleer uw bloeddruk niet te vaak – u kunt zich zorgen maken of gestrest raken over kleine veranderingen in uw meting. Dit kan uw bloeddruk op korte termijn verhogen. Als u zich zorgen maakt over uw bloeddrukmeting, kan deze zelfs hoger uitvallen.