Schouder slijmbeursontsteking: wat is dit eigenlijk?

schouder slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

Pijn in de schouder is al vervelend, maar wanneer het om een slijmbeursontsteking blijkt te gaan wordt het tijd om iets te ondernemen. In sommige gevallen kan dat langs verschillende kanalen zoals de huisarts, het ziekenhuis of de fysiotherapeut. Maar voordat het zover is, wat is een slijmbeursontsteking in je schouder eigenlijk?

De twee meest voorkomende redenen van een slijmbeursontsteking in je schouder

Een ontsteking, in je schouder of elders, is meestal het gevolg van overbelasting. Dat overbelasten kan op twee manieren. Bij een acute overbelasting heb je bijvoorbeeld een te zwaar gewicht boven je hoofd getild. Een andere manier waarop je je schouder acuut kunt overbelasten en waardoor je een slijmbeursontsteking oploopt is een trauma, vaak het gevolg van een valpartij. De tweede reden voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking is repetitief werk. Dat betekent dat je schouder te veel eenzijdig belast wordt. Dit is de hoofdreden dat bijvoorbeeld bouwvakkers en stukadoors vaak last krijgen van een chronische slijmbeursontsteking.

Wat gebeurt er bij een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurs in je schouder kun je zien als een soort airbag aan de bovenkant van het gewricht. Het is een zakje gevuld met vloeistof dat voorkomt dat de pees van je schouderspier over het bot schuurt. Dankzij de bovengenoemde oorzaken kan deze slijmbeurs ontstoken raken, met een ontstekingsreactie als gevolg. Je lichaam stuurt bloed naar het aangedane gedeelte als onderdeel van het genezingsproces, maar dat leidt ertoe dat je schouder warm wordt en dat de slijmbeurs opzwelt. En dat is wat zeer doet bij een slijmbeursontsteking in de schouder.

Wat doe je eraan?

Stap een is meteen de meest belangrijke, blijf bewegen! Doe je dat niet, dan wordt het gewricht dankzij de zwelling snel stijf en dat vertraagt het genezingsproces. Blijft de pijn langer dan twee weken aanhouden? Ga dan langs bij je huisarts of een fysiotherapeut. Die onderzoekt waar in je schouder de slijmbeursontsteking precies zit en zal je op basis daarvan oefeningen mee gaan geven.