Wanneer en op welke manier gebruik je de AED in de praktijk?

AED-kopen

Er is niets vervelender dan een medemens in nood te zien. Wanneer je een persoon naar de grond ziet zakken, is het belangrijk dat je onderzoekt wat er aan de hand is. Probeer zo snel mogelijk eerste hulp aan de persoon in kwestie te verlenen. Vraag iemand om 112 te bellen, zodat professionele ondersteuning zo snel mogelijk onderweg is. Wanneer iemand een hartaanval heeft, kan een AED een groot verschil maken. Op deze pagina lees je wanneer en waarom een AED kan worden ingezet. Daarnaast krijg je tips wat je in een noodsituatie kunt doen.

Wanneer wordt een AED ingezet en waarom is dit een belangrijk apparaat?

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit elektrische apparaat wordt alleen gebruikt als er sprake is van een hartaanval. Dit komt doordat de defibrillator een schok aan het hart kan toedienen, zodat het hart weer in het juiste ritme kan gaan kloppen. Wanneer iemand een hartstilstand heeft, zijn de eerste minuten cruciaal om een overlevingskans te vormen. Reanimeer iemand binnen 6 minuten en de overlevingskans zal veel groter zijn. Een AED aanschaffen is makkelijk en snel gedaan. Je vraagt het apparaat aan en binnen een aantal dagen komen de monteurs het apparaat al voor je ophangen.

Wat kun je als omstander doen als je de AED gebruikt

Het is belangrijk dat omstanders zo snel mogelijk in actie komen als een persoon naar de grond zakt. De persoon die het eerste bij het slachtoffer aankomt, dient direct te checken of de persoon in nood aanspreekbaar is, of hij/zij ademt en of het hart nog klopt. Is er een serieus probleem? Begin dan zo snel mogelijk met reanimeren. Is er een AED in de buurt? Laat een andere vrijwilliger het apparaat dan zo snel mogelijk ophalen. Hierna dienen de elektroden op de borst van het slachtoffer bevestigd te worden. De AED voert een analyse uit en helpt je tijdens het reanimeren. Wanneer het nodig is, zal de AED je de opdracht geven om een schok toe te dienen. Dit doe je door op de knop te drukken.

Een AED kopen kan zowel zakelijk als particulier. Het enige dat je hoeft te doen is een online aanvraag doen. Hierna zullen experts de AED op de gewenste plek komen monteren. Je kunt een AED ook leasen, mocht dat beter bij je passen. Een AED kan op elke plek worden opgehangen, je zou er zelfs voor kunnen kiezen om er eentje in je woning te laten installeren.