Wat is de impact van overgewicht op hersenfuncties?

overgewicht-hersenfunctie

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer vijftig procent van de Nederlanders matig overgewicht heeft, waarvan vijftien procent obesitas. Ernstig overgewicht heeft een negatieve impact op het functioneren van de hersenen. Waarom en hoe zit dit precies? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Invloed overgewicht op de hersenfuncties

Zwaarlijvigheid is niet alleen slecht voor de lichamelijke gezondheid. Het heeft evenveel impact op de gezondheid van je hersenen. Zo vergroot het de kans op Alzheimer, depressies en bipolaire stoornissen. Een nieuwe onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease onderstreept dit. Het blijkt dat een toename van het lichaamsgewicht er voor zorgt dat zowel de bloedtoevoer naar de hersenen als de hersenactiviteit afneemt.

Wetenschappelijk onderzoek naar obesitas en de hersenen

Wetenschappers verdiepten zich in het verband tussen obesitas en hersenfuncties. Men analyseerde meer dan 35.000 neurologische scans en gebruikte daarvoor single-photon emission computerised tomography (SPECT). Dit is een speciale camera en een radioactieve liquide substantie om onder andere de hersenactiviteit en de bloedstroom in het brein te onderzoeken. In totaal werden er scans gemaakt van 17.000 personen. Het betrof dan ook een zeer uitgebreid onderzoek dat een nieuw licht moest werpen op de verstrekkende gevolgen van zwaarlijvigheid. 

Doorbloeding in de hersenen en kans op Alzheimer

Het blijkt dat verminderde doorbloeding in de hersenen een sterke indicator is voor het op latere leeftijd ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Tevens vergroot het de kans op bipolaire stoornissen, schizofrenie, hersenletsel, verslaving, depressie, zelfmoord en ADHD. En dit is nog maar een kleine greep uit de aandoeningen die het kan veroorzaken. 

Sommige hersengebieden extra kwetsbaar

Een verminderde doorbloeding in de hersenen komt soms ook voor bij personen met ondergewicht of een normaal gewicht. Bij een persoon met overgewicht neemt de bloedstroom en de hersenactiviteit echter in vrijwel alle hersengebieden af. Met name de temporale en pariëtale kwabben, de precuneus, de posterior cingulate gyrus en de hippocampus blijken extra kwetsbaar voor de ziekte van Alzheimer. 

Onderzoek leidt tot interessante resultaten

Dankzij dit onderzoek is er nu bewijs dat met name zwaar overgewicht zeer slecht is voor de gezondheid van de hersenen. Dit is baanbrekend te noemen. Het vermindert niet alleen de bloedtoevoer naar de hersenen, maar verkleint ook de hersenen zelf. Dit vergroot de kans op Alzheimer en laat tegelijkertijd zien hoe het brein en het lichaam met elkaar in verbinding staan.

Steeds meer mensen met overgewicht

De bovenstaande bevindingen zijn geen goed nieuws. Steeds meer mensen kampen met overgewicht. In 1990 had 1 op de 3 Nederlanders last van matig of ernstig overgewicht. Inmiddels is de helft van de volwassen mannen en vrouwen te zwaar. Daarmee neemt de kans op hersenproblemen dus toe. Maar er is ook goed nieuws. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de hersenen zeer flexibel zijn. Ze kunnen zich bijzonder snel herstellen wanneer er sprake is van een gezonde leefomgeving. Door voldoende af te vallen en gezond te eten kan een gezond gewicht worden bereikt. 

Bron: Nootropic.nl