Wanneer overstappen van zorgverzekering?

overstappen zorgverzekering

Alle verzekeraars hebben tot 12 november om hun premie en dekkingen bekend te maken aan consumenten. Vanaf dit moment is het dus tijd om alles eens grondig onder de loep te nemen en te kijken of overstappen naar een andere zorgverzekeraar verstandig is. Dit kan het geval zijn als de premie omhoog gaat of bepaalde dekkingen komen te vervallen. Laten er snel meer over lezen!

Vanaf wanneer kun je overstappen?

Er is landelijk bepaald dat zorgverzekeraars per 12 november hun premies en dekkingen beschikbaar moeten hebben. Dit betekend in de praktijk dat je vanaf deze datum kunt gaan vergelijken welke zorgverzekeringen er zijn, wat ze te bieden hebben en of ze aansluiten op jouw zorgbehoefte. 

Het is verstandig om na deze datum nog even te wachten. Zo ben je er zeker van dat alles netjes in de zorgvergelijker die je kunt kiezen verwerkt is. Waarbij je aan zorgbehoefte kunt denken. 

Hoe werkt overstappen?

Als je de juiste zorgverzekering gevonden hebt kan er overgestapt worden. Dit is mogelijk in een aantal eenvoudige stappen. Waarbij je nieuwe zorgverzekeraar de overstap voor je zal regelen. Hier ontvang je natuurlijk een bevestiging van. Zowel van je huidige verzekeraar als bevestiging van opzegging als van je nieuwe zorgverzekeraar. 

Je hebt aan het overstappen van zorgverzekeraar dus weinig werk. Het wordt feitelijk voor je geregeld. Terwijl je er wel veel geld door kunt besparen.

Wat zijn de gevolgen van overstappen?

Het overstappen zorgverzekering naar een andere zorgverzekeraar hoeft geen gevolgen te hebben voor de huidige zorg die je krijgt. Maar heb je net voor het einde van een jaar goedkeuring aan jouw verzekering gevraagd en is deze akkoord? Dan kan het voorkomen dat de aanvraag weer opnieuw gedaan moet worden. Je nieuwe zorgverzekering hoeft namelijk niet akkoord te gaan met zorg die nog niet verleend is en in een aanvraagperiode staat.

Tot wanneer kun je overstappen?

Je hebt tot 31 december de mogelijkheid om over te stappen. Maar wacht niet te lang met het maken van een overstap. Op het laatste moment is het bijzonder druk bij verzekeraars waardoor vragen die je hebt misschien niet tijdig beantwoord kunnen worden. Ga er dus echt vanaf 12 november mee aan de slag om problemen te voorkomen.

Ga jij ook overstappen? Het kan je uiteindelijk veel voordelen opleveren. Van een lagere premie tot betere dekking. Die beter aansluit op de behoefte die je hebt of veranderingen die eraan komen.