De voordelen van minder koolhydraten eten!

Eten zonder koolhydraten

De voordelen van minder koolhydraten eten!

Koolhydraatarme diëten trekken de laatste tijd meer en meer aandacht van de media. Eten zonder koolhydraten is hot. De reden is simpel: ze werken gewoon! Bovendien geloven veel mensen nog steeds dat vet de slagaders verstopt, dus het dieet zorgt voor controverse. In werkelijkheid is vet essentieel voor je gezondheid, koolhydraten zijn dat niet. Laten we een kijkje nemen naar enkele van de belangrijkste voordelen van een koolhydraatarm dieet.

Voordelen van koolhydraatarm eten op bloedsuiker en insuline niveaus

Het eten van koolhydraten heeft de grootste impact op onze bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Beperking van koolhydraten in onze voeding heeft een direct resultaat bij het verlagen van onze suikerniveaus en insulinebehoeften. Hoge suikerniveaus spelen een rol bij bijna alle chronische ziekten, zoals diabetes type 2, dementie, kanker en hart- en vaatziekten.

Door de inname van koolhydraten te verlagen, worden de bloedsuikers gereguleerd en worden de insulineniveaus geminimaliseerd. Dit is ongelooflijk gunstig voor mensen met diabetes (type een of twee) en mensen met insulineresistentie.

Voordelen van een koolhydraatarm dieet voor honger

Koolhydraatarme diëten verhogen de verzadiging als gevolg van de uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel die ze bevorderen. In tegenstelling tot diëten met veel koolhydraten, worden bloedsuiker en insulinepieken gedurende de dag tot een minimum beperkt.

In een uitgebreid onderzoek naar eetlust, werden deelnemers aan een koolhydraatarm dieet direct vergeleken met deelnemers aan een typisch vetarm dieet. De resultaten lieten zien dat de koolhydraatarme groep veel minder honger genoot en minder last had van de honger. Een dieet rijk aan gezonde vetten houdt hunkering naar eten weg.

Voordelen van koolhydraatarm eten voor het hart

Diëten met weinig koolhydraten hebben een gunstige invloed op een hele reeks risicofactoren voor hartziekten. Specifiek verminderen ze triglyceriden (een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten) en verhogen ze de HDL-concentraties (bekend als de “goede” cholesterol). Bovendien leiden ze tot een verlaagde bloedsuikerspiegel, insuline en ontsteking in het lichaam; al deze dingen kunnen schadelijk zijn voor het hart. Naast dit, is een ander groot voordeel gewichtsverlies, omdat zwaardere gewichten en obesitas het cardiovasculaire risico verhogen.