Koolhydraatarm dieet: voor- en nadelen

Koolhydraatarm dieet: voor- en nadelen

Tegenwoordig zijn er veel mensen die afslanken met een koolhydraatarm dieet. Met dit dieet nuttig je dagelijks minder koolhydraten dan je normaal doet. Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten, zoals het South Beach Dieet en het Atkins dieet. Elk koolhydraatarm dieet is anders, maar er zijn wel een groot aantal overeenkomsten. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Voordelen koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat je dagelijks minder koolhydraten en dus ook minder calorieën binnenkrijgt. Daarnaast krijg je minder behoefte aan suiker, aangezien het nuttigen van koolhydraten ervoor zorgt dat je hier meer behoefte aan krijgt. Het dieet zorgt ervoor dat je stofwisseling en spijsvertering worden verhoogd, waardoor je nog sneller zult afvallen. Verder ga je merken dat je sportprestaties beter worden, dat je beter slaapt en dat je immuunsysteem sterker wordt. Als laatste krijg je soepelere gewrichten, een mooiere huid en een lagere bloeddruk.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Net als alle diëten heeft het koolhydraatarm dieet ook een aantal nadelen. Dit zijn er echter maar een paar. Het kan zijn dat je een tekort aan voedingsvezels, vitamines en mineralen opbouwt met een koolhydraatarm dieet. Dat komt doordat je weinig tot geen fruit zult eten, omdat dit veel koolhydraten bevat. Je kunt dit echter verhelpen door voldoende koolhydraatarme groentes te eten die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spinazie, broccoli, bloemkool en paddenstoelen.

Een ander nadeel van het koolhydraatarme dieet is dat je last kunt krijgen van een stinkende adem. Dit komt doordat er een geur vrijkomt als je lichaam vet verbrandt in plaats van koolhydraten. Poets daarom enkele malen per dag je tanden tijdens dit dieet en zorg ervoor dat je kauwgom of iets anders verfrissend bij je hebt.

Geef een antwoord